Hoe vaak moet ik een tampon vervangen?

Je moet je tampon vervangen als deze volledig volgezogen is of als je hem al acht uur hebt gedragen. Het hangt van de hevigheid van je bloeding af hoe vaak je de tampon moet vervangen. Denk eraan om altijd de tampon met een zo laag mogelijk absorptiegraad te gebruiken – natuurlijk afhankelijk van de hevigheid van je bloeding. 

Tijdens de eerste dagen, als de bloeding het hevigst is, kan het zijn dat je de tampon om de drie tot vier uur moet vervangen. Tijdens lichtere dagen, tegen het einde van je menstruatie, kan kun je ook een kleinere tampon zes tot acht uur dragen. Denk eraan dat je de tampon maximum acht uur mag dragen.

Als je niet zeker weet of je de tampon moet vervangen, trek je gewoon eens aan het touwtje. Als de tampon al beweegt als je er voorzichtig aan trekt, vervang hem dan onmiddellijk. Beweegt hij niet, dan is het waarschijnlijk nog te vroeg (tenzij je hem al acht uur draagt). Als je zou vaststellen dat de tampon ook na acht uur nog niet volledig volgezogen is, moet je tampons met een lagere absorptiegraad proberen.

Tampons kun je ook zonder problemen 's nachts gebruiken. Breng gewoon een nieuwe tampon in voordat je naar bed gaat en vervang hem onmiddellijk nadat je bent opgestaan.