Hoe verandert mijn lichaam?

Het is allemaal heel gewoon! Je hoeft je nergens voor te schamen

Borsten en heupen, schaamhaar en puistjes ... Het is niet vreemd dat je je door al die lichamelijke veranderingen onzeker voelt, maar vergeet niet: iedereen maakt hetzelfde mee, zelfs jongens op hun eigen manier. De veranderingen in je lichaam die je nu merkt, zijn heel gewoon. Ze beginnen ongeveer als je negen jaar oud bent en kunnen bijna tien jaar duren. Veranderingen tijdens de puberteit horen bij het volwassen worden en zijn heel natuurlijk. . Er is dus l geen enkele reden om je te schamen!
 

Laten we eens kijken

Welke veranderingen aan je lichaam heb je al gemerkt? Heb je opeenseen groeispurt gehad? Beginnen er in je schaamstreek, onder je oksels en op je benen haren te groeien? Beginnen je borsten te groeien? Heb je soms witte afscheiding in je slipje gevonden? Niets om je zorgen over te maken: dat hoort er allemaal bij. In de puberteit verandert niet alleen je uiterlijk. In je lichaam worden je geslachtsorganen bijvoorbeeld ook langzaam op je eerste menstruatie voorbereid. Ontdek hier meer over de lichamelijke veranderingen die zich in je lichaam afspelen.

Start de clip en bekijk hoe je lichaam zich tijdens de puberteit ontwikkelt! Als je iets bijzonder interessant vindt, kun je ook direct op de letters klikken.

Iedereen is anders

Iedereen is anders – en in de puberteit is de een sneller dan de ander. Bij sommigen verandert het lichaam al als ze acht jaar oud zijn, bij anderen pas na hun twaalfde. Daarom kan het zijn dat sommige veranderingen bij je vriendinnen wat vroeger of juist wat later beginnenDat maakt niet uit. Elke meisje is anders, maar iedereen maakt hetzelfde mee als jij.

De afbeelding hieronder laat zien wat er zo ongeveer tijdens de puberteit met een meisje gebeurt. Je kunt zien dat je eerste menstruatie nogal laat in de puberteit komt. Eerst beginnen je schaamhaar en borsten te groeien, je krijgt witte afscheiding en merkt dat je flink begint te groeien. Als je ongeveer 17 jaar bent, is je lichaam volledig ontwikkeld. Het is heel gewoon dat elke meisje een eigen, individueel figuur krijgt – iedereen is nu eenmaal anders. 

De waarheid over de omvang van borsten

Ieder meisje is anders en dat is maar goed ook! De omvang en vorm van de borsten hebben geen invloed op de mogelijkheid om voldoende melk te produceren voor borstvoeding.

Soms kan het zijn dat tijdens de puberteit de ene borst iets sneller groeit dan de andere. Geen reden om in paniek te raken. Bij de meeste meisjes komt dit vanzelf weer in orde. Het is trouwens ook niet ongewoon dat je borsten van omvang verschillen. Daar hoef je je geen zorgen over te maken.