Lichamelijke veranderingen: wat gebeurt er in mij?

Voorbereiding op het volwassen worden!

Je kunt zien dat je lichaam verandert. Je borsten beginnen te groeien en ook de beharing neemt op je lichaam toe. Maar wist je al dat ook veel veranderingen onzichtbaar zijn omdat ze binnenin je lichaam plaatsvinden? Alle lichamelijke veranderingen hangen met elkaar samen: daarvoor zorgen de zogenaamde hormonen.

Maar waarom? Hoewel het nog jaren kan duren voordat je je geslachtsorganen gebruikt, beginnen ze zich nu al te ontwikkelen en bereiden ze zich voor op het hebben van seks. Je eerste menstruatie is een belangrijk moment in deze ontwikkelingen, want dat betekent dat je vanaf nu vruchtbaar bent! Theoretisch kun je vanaf dit moment al zwanger worden ... Denk daar dus aan als je je eerste seksuele ervaringen wilt opdoen en gebruik altijd voorbehoedsmiddelen!

De clip toont je de veranderingen binnenin je lichaam. Bekijk ze hier!

 


Heb je al eens gehoord van het maagdenvlies? Dat is een dunne huidplooi die de binnenkant van de vagina beschermt. Deze verandert in de loop van de puberteit en wordt zacht en soepel. Er wordt gezegd dat een onbeschadigd maagdenvlies bewijst dat je nog maagd bent en dat een 'beschadigd' maagdenvlies dus betekent dat je geen maagd meer bent. Maar zo eenvoudig is het niet en deze bewering is dan ook een mythe! Het maagdenvlies heeft gewoonlijk een opening, ook bij meisjes die nog nooit geslachtsgemeenschap hebben gehad (via deze opening kan ook het menstruatievocht wegstromen). Tijdens de puberteit zorgen hormonen (oestrogenen) ervoor dat het maagdenvlies elastischer en rekbaarder wordt zodat je gewoon tampons kan gebruiken.  

Start de clip. Er verschijnen kleine tekstblokken die je meer over de vrouwelijke anatomie vertellen.