Mijn eerste menstruatie

Hoe voel je dat je eerste menstruatie eraan komt? Hoe weet je wanneer je in de puberteit komt? Moet je dat eng vinden? Hier vind je alles over de menstruatie dat je wil weten.
 

“Eindelijk is het zover!”

Het is moeilijk te omschrijven hoe de eerste menstruatie aanvoelt, of niet soms? Het is vreemd en nieuw, maar je kunt er ook trots op zijn, want je bent nu een vrouw! Als je voor de eerste keer menstrueert, ben je misschien in de war en gaat er van alles door je hoofd. Dat geeft niets, het is tenslotte voor elke vrouw een heel bijzondere dag! Je vraagt je misschien af: “Hoe ga ik hieraan wennen?” Maak je geen zorgen , het gaat gemakkelijker dan je denkt. Binnen de kortste keren merk je er bijna niets meer van en zal niets je meer tegenhouden om volop van het leven te genieten!
 

“Wanneer kan ik mijn eerste menstruatie verwachten?”Er is niet echt een ‘juiste leeftijd’ voor de eerste menstruatie. Bij de meeste meisjes is dit ergens tussen twaalf en dertien jaar, dus vrij laat de puberteit. Bij sommigen gebeurt het heel vroeg, als ze tien jaar oud zijn, bij anderen pas op hun vijftiende. Dit is allemaal heel gewoon! Wanneer het jouw beurt is, hangt er vanaf wanneer je geslachtsorganen ver genoeg ontwikkeld zijn en je lichaam voldoende geslachtshormonen produceert. Wanneer het zo ver is, dan rijpt er ongeveer elke vier weken een eicelin je eierstokken . Klik op menstruatiecyclus als je er meer over wilt weten!
 

“Zijn er symptomen voor het begin van de eerste menstruatie?”Of je binnenkort je eerste menstruatie krijgt, kun je zelf tamelijk goed inschatten – je hoeft alleen maar te weten waar je op moet letten . Als de witte afscheiding begint, duurt het gemiddeld nog ongeveer een jaar. De meeste meisjes krijgen een groeispurt hun borsten groeien en hun taille en heupen vormen zich , hun figuur wordt vrouwelijker. 

Als je je zorgen maakt dat je eerste menstruatie onverwachts op een ongelegen moment komt, kan het helpen om elke dag voor je eerste menstruatie inlegkruisjes (bijvoorbeeld inlegkruisjes van Carefree - Discover Carefree Liners) te dragen, zodat je je wat zekerder voelt.    

Als de eerste menstruatie begint, merken sommige meisjes eerst een licht bruinachtige afscheiding in hun slipje op, anderen daarentegen ontdekken een druppeltje bloed. Maar sommigen kunnen direct een duidelijke bloeding krijgen. Maak je geen zorgen, dit is allemaal gewoon! Ontdek hier wat het meest voor jou geschikt is: maandverband of tampons.

 

Wist je dat ... ... meisjes zich tijdens hun menstruatie of soms al een paar dagen ervoor vaak niet helemaal lekker of emotioneel voelen? Sommigen hebben een trekkerig gevoel in hun onderbuik, rugpijn of stemmingswisselingen – de een wat meer dan de andere. Geen paniek, dit gaat voorbij! Sommigen hebben geluk en hebben van geen enkel bijverschijnsel last! Als je er echter last van hebt, dan hebben we aan paar goede tips! Klik hier om er meer over te ontdekken!

... dat je menstruatie zeker in het begin nog zeer onregelmatig kan zijn? Het duurt vaak jaren tot je hormoonhuishouding in evenwicht is en dat je regelmatig menstrueert. Een ovulatiekalender kan hierbij zeer nuttig zijn!