TAMPONS, MAANDVERBAND EN ALTERNATIEVEN

Proficiat, je menstrueert voor het eerst. Wat een spannende tijd in je leven, je wordt nu een vrouw! Maar wat is het best? Tampons, maandverband of andere alternatieven?

 

3 GOEIE REDENEN OM TAMPONS TE GEBRUIKEN

 

Tampons - Bescherming van binnen

Een tampon wordt binnenin het lichaam gedragen. Behalve het tamponkoordje is er niets van te zien. Voor een discrete bescherming! Het menstruatiebloed wordt direct binnenin het lichaam geabsorbeerd, waardoor het intieme gebied droog en schoon blijft en er geen onaangename geuren ontstaan. Tampons zijn verkrijgbaar met verschillend absorberend vermogen en bieden dus betrouwbare bescherming voor elke behoefte. De sterk absorberende Mini is bijv. het best geschikt voor beginners en op lichte tot middelzware dagen. Het gebruik van tampons maakt het mogelijk alles te doen wat je wilt - je kunt zoals gebruikelijk van je dagelijkse routine genieten en met een tampon in zelfs sporten en zwemmen. De tampon moet wel regelmatig voor en na het zwemmen vervangen worden. Ook 's nachts biedt een tampon betrouwbare bescherming. Vervang een tampon gewoon 's avonds vlak voor je naar bed gaat en 's ochtends net nadat je wakker geworden bent. Als de tampon op de juiste manier is ingebracht, voel je er niets van en kan hij ook niet wegglijden.

Nu meer informatie over o.b. Tampons
 

Maandverband - Bescherming van buitenaf

Maandverband wordt buiten het lichaam gedragen en met een plakstrip in de slip bevestigd. Maandverband is verkrijgbaar met verschillend absorberend vermogen en in diverse maten en vormen en biedt daarom een geschikte oplossing voor verschillende menstruatiesterktes. Maandverband absorbeert het menstruatiebloed buiten het lichaam. Als gevolg hiervan kan bij onregelmatig vervangen van het maandverband het menstruatiebloed in combinatie met zuurstof en zweet in het intieme gebied een onaangename geur veroorzaken. Bovendien komen de schaamharen en -lippen in contact met het bloed, zodat ze na een tijdje wat kleverig aan kunnen voelen. Het maandverband moet dus, afhankelijk van de intensiteit van de menstruatie, regelmatig worden vervangen.
 

Menstruatiecup

De menstruatiecup is een herbruikbare, bekervormige houder, vervaardigd van bijv. medische silicone. De cup wordt tijdens de menstruatie in de vagina ingebracht en blijft daar een aantal uur zitten om het menstruatiebloed op te vangen. Afhankelijk van de intensiteit van de menstruatie is de menstruatiecup in verschillende maten beschikbaar. Afhankelijk van de intensiteit van de menstruatie moet de menstruatiecup dagelijks 2-4 keer (in het toilet) worden leeggemaakt. Het is belangrijk dat de menstruatiecup vóór het eerste gebruik en na elk volgend gebruik grondig wordt gereinigd om infecties te vermijden. De menstruatiecup kan over meerdere jaren meermaals worden gebruikt. Omdat de menstruatiecup, in tegenstelling tot tampons of maandverband, het bloed niet direct absorbeert, komt de gebruikster vaker in contact met haar eigen bloed bij het vervangen of leegmaken van de menstruatiecup. Bovendien bestaat de kans dat het uitwassen van de menstruatiecup onderweg een beetje lastig is en kan het voor veel meisjes en vrouwen onaangenaam zijn dat op openbare toiletten te doen. Als gevolg daarvan kan het gebruik van de cup minder discreet zijn.