Wat is menstruatie?

De menstruatie is een heel natuurlijk proces en een teken dat je een vrouw wordt. Er worden vele benamingen gebruikt – menstruatie, ongesteldheid, menstrueren, cyclus – al deze uitdrukkingen beschrijven een natuurlijk proces van je lichaam! Klik hier om te ontdekken wat er zich precies tijdens je cyclus afspeelt.

Als je lichaam zover is, zorgen geslachtshormonen ervoor dat er een eicel rijpt. Dit gebeurt ongeveer om de vier weken. De eicel rijpt in een van je eierstokken en verlaat dan de eierstok (= eisprong of ovulatie). Daarna gaat de eicel via een van de eileiders naar de baarmoeder.

Dit proces duurt drie tot vier dagen. De baarmoeder is al klaar om de bevruchte eicel op te vangen: de bekleding van de baarmoederwand (= baarmoederslijmvlies) is verdikt door klierweefsel en bloedvaten. Alles is nu klaar om een embryo te laten groeien. Als de eicel niet bevrucht wordt, dan worden de bovenste lagen van het baarmoederslijmvlies afgestoten. Dat gebeurt ongeveer twee weken na de eisprong. Daardoor ga je bloed en weefsel verliezen. Je menstruatie komt dus op gang g: het bloed en het baarmoederweefsel vloeien uit de baarmoeder via de baarmoedermond in de vagina.