Wat is witte afscheiding?

Als je voor de eerste keer een witachtige afscheiding hebt, is het heel gewoon dat je je onzeker voelt en veel vragen hebt. Maar je hoeft je geen zorgen te maken: witte afscheiding is heel normaal, en een teken dat je menstruatie binnenkort begint. Hier krijg je antwoorden op je vragen!
 

Een publiek geheim!Meisjes praten met hun vriendinnen graag over van alles en nog wat , maar soms schamen ze zich en willen ze niet als eerste over een onderwerp beginnen ... bijvoorbeeld over afscheiding. Maar die is volledig normaal en komt voor bij alle meisjes die binnenkort voor het eerst zullen menstrueren . Natuurlijk kan dat best eng zijn als je niet weet wat er gebeurt!
 

Hoe ziet witte afscheiding eruit?Heb je al witte vlekken in je slipje gezien? De doorschijnende tot witachtige vloeistof* wordt afgescheiden door je vagina. Geen reden voor paniek! De vaginale afscheiding voor de menstruatie is heel gewoon. Alle meisjes in de puberteit krijgen hier vroeg of laat mee te maken. Sommigen merken er meer van dan anderen ... Sommige meisjes krijgen al witte afscheiding als ze negen jaar zijn, anderen pas veel later.

*Als je merkt dat de afscheiding er groenachtig-geel uitziet, anders ruikt of de huid irriteert, is het verstandig naar je huisarts te gaan.
 

Waarom krijg ik dit?Witte afscheiding is een teken dat je geslachtsrijp wordt. Hiermee geeft je lichaam aan dat je geslachtsorganen actief worden! Voor meisjes is dat handig om te weten, want het laat zien dat je waarschijnlijk binnenkort voor het eerst keer gaat menstrueren! Het duurt meestal nog ongeveer een jaar voor je voor het eerst menstrueert. Je kunt je dus rustig voorbereiden! Cool, hé?
 

Zie je de afscheiding?Witte afscheiding is soms veel, soms weinig. Ook dat is heel gewoon en verschilt van meisje tot meisje. Soms is het zo weinig dat je er nauwelijks iets van merkt, soms kan je slipje ook echt nat zijn. Gelukkig hoeft dat niemand te weten! In die gevallen is het handig om inlegkruisjes te gebruiken (bijvoorbeeld Carefree – Discover Carefree Liners): ze nemen het vocht op en beschermen zo je ondergoed. Zo voel je je elke dag zeker en fris! Nog een voordeel: als je je eerste menstruatie krijgt, ben je uitstekend voorbereid.
 

Hebben alleen tieners afscheiding, of vrouwen ook?

Ook als volwassen vrouw heb je tussen je menstruaties door afscheiding. De afscheiding is soms veel, soms weinig. Dat hangt er vanaf hoe je cyclus verloopt. Tussen twee menstruaties door, rond de tijd van je eisprong (als de eicel vrijkomt en kan worden bevrucht), is de afscheiding vaak wat sterker en doorzichtig. Ontdek hier meer over de maandelijkse cyclus.