Mythen

Over menstruatie bestaan er de meest uiteenlopende verhalen, maar lang niet alle verhalen zijn waar! Sommige van de onderstaande mythen ken je misschien wel – maar weet je ook of ze waar zijn?

Als ik met een tampon zwem, kan het gebeuren dat ik in het water bloed verlies.’ Fout!
Maak je daarover geen zorgen want de vloeistof wordt door de tampon opgenomen zolang deze zich nog in de vagina bevindt. Gebruik gewoon direct voor het zwemmen een nieuwe tampon en vervang deze onmiddellijk erna weer.

Als ik sport, kan ik de tampon verliezen.’ Fout!
Met tampons kun je elke sport uitoefenen die je wilt – de tampon zet uit en blijft precies daar zitten waar hij moet zitten, zelfs als je loopt of springt.

Ik kan sporten tijdens mijn menstruatie.’ Juist!
Als je een tampon draagt die overeenkomt met je bloeding, kun je elke dag van de maand sporten! De tampon blijft diep vanbinnen verborgen zitten en lekt ook tijdens het sporten niet. Denk er gewoon aan hem te vervangen als hij helemaal volgezogen is of als je hem al acht uur draagt. Neem altijd een tampon met een zo laag mogelijke absorptiegraad – natuurlijk afhankelijk van je bloeding. Sporten helpt om ontspannen te blijven en kan de krampen verminderen.

Meisjes die nog geen twaalf jaar zijn, mogen geen tampons dragen.’ Fout!
Zodra je je menstruatie hebt, kun je tampons gebruiken. De o.b.® ProComfort™ Mini tampons werden speciaal ontwikkeld voor jonge meisjes. Dankzij hun smalle top, slanke vorm en zijdegladde SilkTouch™ oppervlak kun je deze tampons heel gemakkelijk inbrengen. 

Ook als maagd kun je tampons dragen.’ Juist!
Door hormonale veranderingen die voor je eerste menstruatie optreden, is het maagdenvlies (dat de vaginale opening aan de binnenkant omsluit) zacht en soepel geworden. Daardoor kunnen ook meisjes die nog maagd zijn kleinere tamponformaten, zoals o.b.® ProComfort™ Mini en Light Days, zonder problemen gebruiken. o.b.® ProComfort™ Mini kun je heel gemakkelijk inbrengen.

Het kan gebeuren dat ik het touwtje niet meer vind en ik de tampon niet meer kan verwijderen.’ Fout!
Tampons zijn zo gemaakt dat het touwtje steeds buiten je lichaam zichtbaar is. Er is geen reden waarom het touwtje in je lichaam zou verdwijnen. o.b.® tampons voldoen aan hoge eisen en worden zo gemaakt dat het touwtje stevig aan de tampon bevestigd is. We controleren de tampons in elke verwerkingsfase om de beste kwaliteit te kunnen verzekeren. Overtuig jezelf: trek eens goed aan het touwtje voordat je de tampon inbrengt. Je zult zien hoe stevig het aan de tampon bevestigd is.

Een tampon kan in mij blijven zitten of in mijn lichaam verdwijnen.’ Fout!
Een tampon past precies in de plek die ervoor is bedoeld en kan ook nergens anders naartoe! De tampon kan niet in de baarmoeder terechtkomen. De opening tussen de baarmoeder en de vagina is daarvoor te klein. Tampons kunnen ook nergens blijven steken. Als je aan het touwtje trekt en je voelt dat de tampon niet beweegt, dan hoef je de tampon waarschijnlijk nog niet te vervangen of ben je te verkrampt en moet je je gewoon wat ontspannen. 

De tampon kan te diep worden ingebracht waardoor ik hem niet meer zal terugvinden.’ Fout!
Dat kan om twee redenen niet gebeuren. Ten eerste is het touwtje zo lang dat je het na het inbrengen steeds kunt zien. Ten tweede, en dit is het belangrijkste, kan de tampon niet in de baarmoeder terechtkomen. Daarvoor is de opening is te klein. In de videohandleiding ‘o.b.® tampon inbrengen’ kun je dit goed zien.

Tampons moeten minstens om de vier uur worden vervangen, anders kunnen ze schade veroorzaken.’ Fout!
Tampons kunnen – afhankelijk van de hevigheid van de bloeding – maximaal acht uur worden gedragen. Gewoonlijk moet je de tampon op de eerste, hevigere dagen van je menstruatie om de drie tot zes uur vervangen. Tijdens de lichtere dagen aan het einde van je menstruatie kun je kleinere tampons gebruiken en ze iedere zes tot acht uur vervangen. Neem altijd de tampon met een zo laag mogelijke absorptiegraad – natuurlijk afhankelijk van je bloeding. Tampons kunnen ook 's nachts worden gebruikt. 

Ik kan tampons ook 's nachts gebruiken.’ Juist!
Je kunt probleemloos ‘s nachts tampons te dragen! Vervang de tampon gewoon direct voor het slapengaan en na het opstaan. Neem altijd de tampon met een zo laag mogelijke absorptiegraad –natuurlijk afhankelijk van je bloeding.

Omdat mijn lichaam soms een pauze nodig heeft, mag ik tijdens mijn menstruatie niet elke dag tampons gebruiken.’ Fout!
Tampons passen zich aan je lichaam aan, er is dus niets mis mee om ze je hele menstruatie door te gebruiken. Het is alleen belangrijk dat je steeds een tampon met een zo laag mogelijke absorptiegraad neemt en hem vervangt als hij volledig volgezogen is of als je hem al acht uur draagt.

Ik kan al voor mijn eerste menstruatie oefenen hoe je een tampon moet inbrengen.’ Fout!
Er zijn twee redenen waarom je tot je eerste menstruatie moet wachten om tampons te gebruiken. Ten eerste kan het zijn dat je maagdenvlies (dat de opening van de vagina langs de binnenkant omsluit) daar nog niet klaar voor is: zodra je je eerste menstruatie krijgt, wordt het vlies door de hormonen zacht en soepel. Ten tweede zorgt de menstruatie ervoor dat je de tampon gemakkelijk kunt inbrengen en verwijderen, maar ook dat de tampon in het lichaam uitzet. Zonder dit vocht is de vagina te droog en kan het inbrengen zeer onaangenaam zijn. 

Tieners mogen geen tampons gebruiken, hun lichaam is er nog niet klaar voor.’ Fout!
Zodra je menstrueert, is je lichaam klaar voor tampons. In het begin is het verstandig om kleine tamponformaten te gebruiken, bijvoorbeeld o.b.® ProComfort Mini en Light Days. De o.b.® ProComfort Mini is heel gemakkelijk in te brengen.

Tampons remmen de bloedvloeiing.’ Fout!
Tampons remmen je natuurlijke bloedvloeiing niet. Ze nemen alleen de vloeistof op en brengen deze naar de kern van de tampon tot deze volledig volgezogen is. Een volle tampon gaat lekken.

Telkens wanneer ik naar het toilet ga, moet ik de tampon vervangen.’ Fout!
Als je naar het toilet gaat, moet je de tampon niet verwijderen, want vagina, urinebuis en darmen zijn afzonderlijke organen, die elk hun eigen opening hebben. Alleen de hevigheid van de bloeding bepaalt hoe vaak je de tampon moet vervangen. Om te controleren of je de tampon moet vervangen, trek je gewoon eens aan het touwtje. Als de tampon al beweegt als je er voorzichtig aan trekt, dan is hij voldoende volgezogen en moet hij worden vervangen. Als hij niet beweegt, laat je hem gewoon zitten en controleer je het later nog eens (draag de tampon niet langer dan acht uur).  

Tampons zijn te klein om mij voldoende bescherming te bieden.’ Fout!
Tampons zijn inderdaad klein maar hun vezels kunnen heel veel vloeistof absorberen. Ze brengen de vloeistof naar de kern van de tampon en houden deze daar vast totdat de tampon moet worden vervangen. Je hoeft alleen maar uit te zoeken welke absorptiegraad je nodig hebtis. Deze kan tijdens je menstruatie veranderen. Denk eraan om altijd de tampon met een zo laag mogelijke absorptiegraad te gebruiken - natuurlijk afhankelijk van de hevigheid van je bloeding. Je begint best met de o.b.® ProComfort™ Mini - deze kun je heel gemakkelijk inbrengen. o.b.® ProComfort™ Normal geeft je een aangename bescherming als je bloeding heviger wordt.

Als tiener mag je alleen maar het kleinste tamponformaat gebruiken.’ Fout!
Als je voor de eerste keer een tampon gebruikt, is het in elk geval aan te raden om te starten met de kleinste maat – o.b.® ProComfort™ Mini – omdat je deze het gemakkelijkst kunt inbrengen en verwijderen. Maar welke tampon je moet gebruiken, hangt uiteindelijk af van de hevigheid van je bloeding. Tijdens de eerste dagen van de menstruatie is de bloeding meestal heviger en dan heb je dus ook een tampon nodig waarmee je je droog en optimaal beschermd voelt. Voor een aangename bescherming raden we o.b.® ProComfort™ Normal aan. Je kunt het beste altijd een tampon met een zo laag mogelijke absorptiegraad nemen – natuurlijk afhankelijk van de hevigheid van je bloeding. De absorptiegraad van de tampon herken je gemakkelijk aan het druppelsymbool op de verpakking.

Heb je de tampon eenmaal ingebracht dan mag je hem niet voelen.’ Juist!
Als een tampon correct werd ingebracht, mag je hem niet voelen. Als je de tampon voelt als je gaat zitten of bukt, heb je hem niet diep genoeg ingebracht. Bekijk onze video om te controleren of je het juist doet.